Artikler

Artikler fra Runners of Norway

RUNNERS OF NORWAY
Vår samarbeidspartner Calanus Helse er involvert i et spennende forskningsprosjekt denne vinteren. CERG (senter for hjertetrening) og Kardiovaskulær forskningsgruppe skal klarlegge hvilke effekter raudåteolje (Calanusolje) har på oksygenopptak og utholdenhet.
Pressemelding om prosjektet: 
I disse dager er rekrutteringen godt i gang til et forskningsprosjekt som skal klarlegge «Effekter av olje fra raudåte (Calanus finmarchicus) på utholdenhet og oksygenopptak hos menneske».
Hensikten med studien er å undersøke om raudåteoljen gir tilsvarende effekt på oksygenopptaket hos mennesker som den man ser i prekliniske forsøk. Studien vil gå over et halvt år, og 80 friske, frivillige forsøkspersoner deltar ved at maksimalt oksygenopptak og andre relevante kondisjonsparametere måles under inntak av Calanus Oil eller en narresubstans (placebo).

Maksimalt oksygenopptak er valgt som primærendepunkt, fordi tidligere prekliniske studier i mus har vist økt maksimalt oksygenopptak etter inntak av raudåteolje. Denne effekten kan potensielt være interessant for personer med hensyn til fysisk prestasjonsevne og for personer som av andre årsaker har redusert oksygenopptak.
Les mer her.
 
RUNNERS OF NORWAY
Lørdag 3. september går startskuddet for Norges vakreste Marathon – Hardangervidda Marathon. 42,2 km på gjørmete fjellstier, elvekryssinger, spektakulær og vakker natur er det som venter deltagerne som stiller på startstreken i Eidfjord, Hordaland.
Er du lei av nok et løp som kaller seg «Norges hardeste» eller «verdens tøffeste»? Da har vi kanskje noe for deg. Med sin umiddelbare nærhet til Hardangerjøkulen og Vøringsfossen er Hardangervidda Marathon kanskje et av de vakreste løpene du noen gang vil delta på.
 
Brutal løypeprofil
I og for seg burde dette være mer enn nok for å friste til deltakelse, men vil du ha det hardt har Hardangervidda Marathon mer enn nok å by på. Etter noen få kilometer kommer du inn i den vakre Simdadalen. Der venter det stupbratte fjellsider og en stigning fra 0 – 1200moh i løpet av 6km.
- Flere av kneikene var på 40-50% stigning. Hendene ble brukt like mye som bena. Det var glatt, vått, stein, myr, elver og snø. Løypeprofilen er brutal, sier tidligere deltager Magnus Kjelland-Olsen.
Vel oppe på platået venter en fantastisk utsikt over Hardangervidda mens du tråkler deg fram på smale fjellstier. Omtrent halvveis i løpet kommer du til historiske Fossli hotell og kan skue nedover Vøringsfossen før du igjen tar fatt på alt det Hardangervidda har å by på.
Det er myr, myr og atter myr som venter deg herfra. En slak stigning, bein som setter seg fast som sugekopper og melkesyre som nesten presser seg ut av bena før du står på toppen av den fantastiske Hjølmodalen.
- Dette løpet har jo alt! Asfalt, terreng, brutale motbakker og endeløse myrer – alt i et løp. Helt vannvittig, sa fjorårsvinner Tommy Haga etter han kom i mål på rekordtiden 3.43.53.
Løpet nærmer seg slutten i det du jobber deg nedover den bratte og svingete grusveien på vei mot målstreken i Øvre Eidfjord.

Åpent for påmelding
Hardangervidda Marathon åpner for påmelding 1. mai og arrangørene venter rekorddeltagelse første helga i september. I fjor stilte hele fjorten nasjoner på startstreken, blant annet hadde en gruppe løpere tatt turen helt fra Sør-Afrika etter å ha søkt seg fram på nettet etter den hardeste og vakreste marathonutfordringen de kunne finne.
Det er også mulig å stille på halvmarathon. Da med målgang ved historiske Fossli Hotell.
 
Mer informasjon:
Løpsleder Britt Madli Manger (+47 980 76 213)
 
Media:
media@xtremeidfjord.no
 
Les mer om Xtremeidfjord og Hardangervidda Marathon her:
Nettside
Facebook
Twitter
(pressemelding fra Media Xtremeidfjord)
 
RUNNERS OF NORWAY
I en parkeringstunnel i Tromsø oppdaget Yngvild Kaspersen at hun var god å løpe. Nå er hun helt i toppen blant verdens beste skyracere! Les og la deg inspirere!
Aller først, fortell kort om deg selv.
Jeg er 21 år og bor i Tromsø. Tromsø er en fantastisk plass for terreng- og fjelløping om sommeren og randonee om vinteren. Mest av alt liker jeg å bare være ute i fjellet og i naturen! Ved siden av idretten studerer jeg medisin på UiT. 
Du utmerker deg meget godt som skyracer og stiløper. Hvilke prestasjoner ser du selv tilbake på som dine beste så langt?
2015 har vært et år for læring og erfaring for min del. Har fått oppleve utrolig mye, og har mange gode minner fra året. Den beste idrettsprestasjonen i fjor tror jeg likevel må bli 1. plassen i Lantau 2 peaks, som var en del av Skyrunning serien 2015. Eller 1. plassen i Chamonix Mont-Blanc 23K. Dette var det første internasjonale løpet mitt og åpnet mange muligheter for meg.
Hva er det som har gjort deg så innmari god til å løpe?
Jeg tror det viktigste er å ha motivasjon og lyst til å trene. Jeg har alltid vært veldig målbevisst, og glad i å utfordre meg selv. Går inn 100 % for det jeg bestemmer meg for. Og ikke minst så elsker jeg å løpe!
Hvordan kan en typisk treningsuke for deg se ut?
Dette varierer veldig, men har som regel 2 intervalløkter + en langtur (ofte på randoneé om vinteren) i løpet av en uke. Resten er fylløkter med alternativ trening som f.eks. rolige løpeturer, sykling, skiturer og styrkeøkter/yoga.
Hvor viktig mener du restitusjon er, og hva er dine beste tips når det gjelder restituering?
Jeg mener at restitusjon er minst like viktig som selve treningen. Mine tips er å få i seg noe lett mat rett etter trening, helst innen en halvtime. Favoritten er en banan og en sjokolademelk! I tillegg er det viktig med nok hvile. Har man en stressende hverdag så kan dette gå ut over restitusjonen og dermed treningskvaliteten. Ordtaket «En god soldat hviler når han kan» passer godt her! Jeg sover gjerne litt på dagen dersom jeg har tid til det, og prøver å få mest mulig søvn på natten. På kalde dager har jeg alltid med skifteklær til etter trening, slik at jeg får byttet ut vått tøy med tørt. Feks etter intervall før nedjogg, eller før jeg setter meg i bilen etter å ha vært på ski. 
Har du noe spesielt kostholdfokus, og har du noen tips å dele?
Jeg er veldig glad i å lage mat, men har ikke noe spesielt kostholdfokus annet enn at jeg prøver å spise variert og fargerik mat som dekker de nødvendige næringsstoffene, og som gir meg nok energi til å utføre treningsøkter med god kvalitet. Også er det lov å kose seg i helgene!!
Bruker du noe kosttilskudd. I så fall, hva og hvorfor?
Nei. Prøver å spise variert, og har tro på at vi kan få i oss de næringsstoffene vi trenger via maten vi spiser.
Har du en favorittøkt?
Har ikke en klar favorittøkt, liker å variere mellom de lange, seige løpeturene i fjellet i mye variert terreng, og de korte intervalløktene der man må presse seg selv.
Har du en favorittsko akkurat nå?
Salomon S-LAB sense 5 ultra. Har brukt disse skoene i så og si alt av terreng, og jeg elsker dem!
Hvilke tips vil du gi til en middels løper som ønsker å bli bedre?
Jeg tror det er viktig å ha tålmodighet, og holde på med god trening over lengre tid. Da er det og viktig å holde motivasjonen oppe med mye lystbetont trening. Jeg har også veldig tro på alternativ trening for å holde seg skadefri.
Hva slags løp ser du fram til å delta på i år?
Det er mange løp å glede seg til, og alle løpene er så forskjellige. Det er liksom noe særegent med hvert løp som gjør at jeg gleder meg spesielt til dette. De har ulike måter å utfordre deg på, og dette er noe jeg liker veldig godt. 
Følg Yngvild i sosiale medier:
Facebook
Instagram
Twitter
 
RUNNERS OF NORWAY
Første mann ut i vår serie intervjuer med norske toppløpere er Sondre Amdahl. Les og la deg inspirere av en av verdens beste stiløpere!
Aller først, fortell kort om deg selv.
For tiden jobber jeg som coach for andre løpere, og da fortrinnsvis ultraløpere. I tillegg hjelper jeg til med å dra i gang et fjellmaraton og ultraløp i Trysil i september. Jeg bor i Trysil og har lang utdannelse innen salg, markedsføring og "business", det vil si en MBA. Andre interesser enn løping er å stå på ski med ungene mine, samt seiling. Jeg fyller 44 år 2. mai. 
Du er helt i toppen blant terrengultraløpere og har gjort svært gode plasseringer i store internasjonale ultraløp. Hvilke prestasjoner ser du selv tilbake på som dine beste så langt?
For meg er det beste 7. plass i UTMB, 2. plass i Hong Kong 100 km og 4. plass i Transgrancanaria og Ultra-Trail Mont Fuji, samt seier i Hoka Highland Fling. Felles for alle de løpene er at de er ganske krevende og at konkurransen er ganske solid. 

Hva er det som har gjort deg så innmari god til å løpe?
Mye trening. Mye løping. Jeg har turt å matche meg mot de aller beste, og det også fra starten av karrieren som ultraløper. Jeg har egentlig aldri hatt så veldig stor respekt for konkurrentene, uansett om de heter Jonas Buud, Didrik Hermansen, Anton Krupicka, Kilian Jornet eller Saga Canaday. Mye kan skje under ultraløp og det kan skje ting undervegs, også for oss "eliteløpere". Det gjelder å være positiv hele tiden og trene det mentale like mye som det fysiske. 
Hvordan kan en typisk treningsuke for deg se ut?
Det kommer helt an på hva som er neste viktige løp. Men, en fellesnevner er at det er mellom 100 og 200 kilometer med løping i uka. Gjerne med minst 3/4.000 høydemeter. Jeg løper ganske ofte to økter om dagen, hvor økt nummer to som regel er rolig restitusjon. Helst en langtur i uka på ca. 40 km. 

Hvor viktig mener du restitusjon er, og hva er dine beste tips når det gjelder restituering?
Restitusjon er alfa og omega. Søvn er en selvfølge. Gjerne også litt massasje. Selv bruker jeg skumrulle innimellom. Jeg sørger også for at det er null tøys og tull med kostholdet i perioder der jeg trener mye. 
Har du noe spesielt kostholdfokus, og har du noen tips å dele?
Jeg spiser 95 prosent plantebasert. Det betyr at jeg får i meg massevis av frukt og grønnsaker. Sørger for at jeg får i meg mye bønner, linser, frø, nøtter, frukt, gode kornblandinger, qinoa, byggris, bulgur, couscous etc. Og gjerne et glass vin eller to til kveldskosen :-) 
Bruker du noe kosttilskudd. I så fall, hva og hvorfor?
Alltid B12. Som regel en plantebasert Omega 3/6/9 blanding og jerntilskudd når blodprøvene tilsier at det kan være nyttig. Jeg tester meg selv ganske ofte for å se om alt er på stell i forhold til vitaminer, mineraler, blodverdier, jern, ferritin, testosteron, kortisol, kolesterol og så videre. 

Har du en favorittøkt?
Lange turer på sti i fjellet. 
Har du en favorittsko akkurat nå?
Altra Paradigm 1.5 er alltid en favoritt. Det samme gjelder den siste Lone Peak modellen til Altra, 3.0. Og Altra Superior! 
Hvilke tips vil du gi til en middels løper som ønsker å bli bedre?
Søk tips fra gode løpere. Og så må du følge tipsene! Det finnes ingen snarveier. Det er bare hardt arbeid som gjelder. Og så må utstyr som sko, sekk, lykt og klær være bra. Test også det du skal spise i konkurranser under trening. 
Hva slags løp ser du fram til å delta på i år?
EcoTrail Oslo, Lavaredo Ultra Trail, TDS, Tor des Geants og forhåpentligvis VM i ultra-trail i Portugal i oktober. Kanskje også Ultra-Trail Cape Town i desember. 
Følg Sondre Amdahl på Instagram og Facebook.
 
RUNNERS OF NORWAY
The Arctic Triple arrangerer Lofoten Ultra-Trail® for første gang i 2016 og har tre distanser – 100 Miles, 50 Miles og 24 KM. Den lengste distansen blir også Norges første 100 Miles løp. Lofoten Ultra-Trail® 100 Miles er også det eneste løpet i Norge med maks poenguttelling fra UTMB®.
The Arctic Triple er svært glade for å kunne meddele at samtlige distanser i Lofoten Ultra-Trail® er godkjent som kvalifiseringsløp. Ultra-Trail® du Mont Blanc (UTMB®) er et spesielt løp for mange ultraløpere og har en ikonisk status. For å i det hele tatt ha muligheten til et startnummer på UTMB® samler mange løpere poeng i kvalifiserende løp som har vært gjennom en godkjenningsprosess.
Lofoten Ultra-Trail® vil gi følgende poengfordeling:
100 Miles – 6 poeng
50 Miles – 4 poeng
24 KM – 1 poeng

The Arctic Triple arrangerer Lofoten Ultra-Trail® for første gang i 2016. Helgen 3. til 5. juni går startskuddet for det som blant annet blir Norges første 100 Miles løp. Det er hele 20 startende på det som blir 166 Km med over 6000 høydemeter fra starten i Kirkefjorden på Moskenesøy fredag 03. juni kl. 1200. Målgang er på torget i Svolvær og maks tiden på distansen er satt til 37 timer. Arrangøren er svært spente på hva en vinnertid kan bli. Lofoten Ultra-Trail® blir et unikt løp både i vanskelighetsgrad og fordi løpet går i fantastiske omgivelser. Publikum vil kunne følge løpere på 100 og 50 Miles distansene via live GPS-tracking gjennom hele løpet.
Arrangøren tilbyr også en distanse som passer for alle. Lofoten Ultra-Trail® 24KM er folkeløpet i The Arctic Triple med en spektakulær løypa som både kan tas som en frisk løpetur og en turmarsj. Det blir premiering av samtlige som fullfører distansene. I tillegg trekkes det flotte premier. Arrangørens visjon med The Arctic Triple løpene er å legge til rette for sterke opplevelser for alle med å tilby både lange og korte distanser.  
Link til The Arctic Triple: http://thearctictriple.no
Link til UTMB: http://ultratrailmb.com/en/
Se hvordan det var da Runners of Norway var med å testet deler av løypa høsten 2015:

Foto: Kai-Otto Melau
 
RUNNERS OF NORWAY
Neste ut i vår serie "Hvordan ble du så innmari god å løpe" er råskinnet Heidi Pharo. Les og la deg inspirere!
Aller først, fortell kort om deg selv.
Jeg er 28 år gammel, og bor på Oppsal i Oslo sammen med kjæresten min. Jeg har både lektorutdannelse (lærer) fra Universitetet i Oslo, og en master i molekylær biologi. For tiden tar jeg doktorgrad innen kreftforskning på Radiumhospitalet.
 
Du tok førsteplassen i det tøffe terrengløpet Råskinnet to år på rad. Hvilke prestasjoner ser du selv tilbake på som dine beste så langt?
Seierne i Råskinnet var veldig artige, for jeg har alltid likt terrengløping, og det var da jeg skjønte at jeg faktisk var litt god til å løpe. I tillegg står Oslo Halvmaraton høyt, både i 2014 da jeg vant, og i 2015 da jeg ble nr. 2, men likevel norgesmester på distansen. Det var også veldig stas å sette løyperekord i Nøklevann Rundt i 2015, da dette løpet arrangeres av min egen klubb Bøler IF Friidrett.

 
Hva er det som har gjort deg så innmari god til å løpe?
Jeg har alltid vært genuint glad i å løpe, så selv om jeg spilte håndball i mange år, var det nok alltid kondisjonsaspektet ved idretten som jeg satte mest pris på. Jeg har nå de siste seks årene løpt jevnt og trutt året gjennom, og det tror jeg er viktig dersom man vil bli god på å løpe. Jeg har de to siste årene satset ordentlig på løpingen for å bli så god som mulig (med trener og klubb), og da er nok en av mine styrker at jeg er veldig strukturert og disiplinert i forhold til treningsarbeidet. Jeg planlegger godt, og får kabalen til å gå opp selv i en travel hverdag slik at jeg alltid får gjennomført treningen jeg har satt opp.
Hvordan kan en typisk treningsuke for deg se ut?
Jeg har typisk 9-10 løpeøkter per uke der de fleste er relativt rolige, og 2-3 er raskere kvalitetsøkter (terskeltrening). Én av de rolig turene er en langtur på opp mot 2 timer. Jeg trener også noe styrke (type sirkeltrening), spesielt for kjernemuskulatur og legger, og også noen løpspesifikke stabilitetsøvelser for kne og hofte.
Hvor viktig mener du restitusjon er, og hva er dine beste tips når det gjelder restituering?
Restitusjon er utrolig viktig! Hvis kroppen ikke får nok hvile mellom slagene blir resultatet bare at man bryter seg selv ned i stedet for å bygge seg opp. Jeg er veldig nøye med å få nok søvn hver natt. Det betyr noen ganger at man må nedprioritere sosiale aktiviteter, men hvis man skal holde på på det nivået jeg gjør er det helt nødvendig.
Har du noe spesielt kostholdfokus, og har du noen tips å dele?
Jeg er ikke manisk på noen måte når det gjelder kosthold, og spiser det aller meste; frokostblandinger, brød, knekkebrød, det meste av pålegg, meieriprodukter, kylling, fisk, pasta, poteter, ris, frukt, grønnsaker etc... Altså et ganske vanlig norsk kosthold. Jeg er bevisst på å spise variert og balansert hver dag, slik at jeg får nok og riktig energi til all treningen. Så skal det sies at er veldig glad i frukt og grønt, og spiser nok over gjennomsnittet mye av det. Også elsker jeg sjokolade og is!
Bruker du noe kosttilskudd. I så fall, hva og hvorfor?
Ingen kosttilskudd, nei. Vanlig, variert og sunt kosthold holder i massevis.
 
Har du en favorittøkt?
Jeg liker veldig godt å variere øktene mine, men ulike varianter av fartslek liker jeg godt. Et eksempel er en såkalt opp/ned-økt der jeg løper vekselsvis raske drag og hurtig jogg. Etter god oppvarming starter jeg med 5 min hurtig jogg, så 5 min raskere drag, så 5min hurtig jogg, deretter 5min raskere drag som går enda litt raskere enn forrige raske drag, 5min hurtig jogg, osv. For hvert raske drag øker jeg altså farten noe, og totalt blir det kanskje 4-5 raske drag (avbrutt av rolig jogg mellom hvert drag). Slike økter øker selvtilliten min på at jeg kan løpe fort. Det er en tøff økt, men utrolig deilig når den er gjennomført.
Har du en favorittsko akkurat nå?
Asics Gel-Super 33! Det er en sko som kan brukes til det meste; alt fra langturer til intervalløkter. Den er lett og fin på foten, og likevel ganske godt dempet. Asics FuzeX Light er også en utrolig bra sko som jeg liker godt, og egner seg nok best som en intervallsko for folk flest.
Hvilke tips vil du gi til en middels løper som ønsker å bli bedre?
I mine øyne er det viktigste kontinuitet i løpingen. Det nytter ikke å løpe tre ganger i uken i tre uker, for så å ikke løpe i det hele tatt på flere uker. Mange mosjonister brenner seg nok på at de blir litt for ivrige i starten, så det blir for mye løping på kort tid, og da er det jo veldig vanlig å bli enten skadet eller miste motivasjonen, også stopper treningen opp. I tillegg må man passe på å ikke trene for hardt. Det er ingen vits i å gå helt i kjelleren og løpe seg stinn av syre, selv ikke på intervalløkter, dersom du skal bli god på langdistanse. Istedet for å løpe noen få drag der du gir alt, løp heller flere drag med litt lavere hastighet. Kontinuitet og ikke alt for hardt er stikkordene mine.
Hva slags løp ser du fram til å delta på i år?
Vårsesongen blir litt amputert for min del i år pga en skade jeg har slitt med i vinter, men jeg satser på å være i storform til høstsesongen. Konkurranseplanen er ikke helt spikret enda, men det blir nok hvertfall halvmaraton enten i Trondheim eller i Oslo, Nøklevann Rundt og Hytteplanmila. Det jeg ser mest fram til er å perse på både halvmaraton og 10km, uavhengig av i hvilket løp dette skjer.
Følg Heidi på Instagram.
 
RUNNERS OF NORWAY
Vi kjører i gang en ny og spennende serie intervjuer med norske toppløpere! Først ut er tidligere lanngrennsløper Marthe Kathrine Myhre. Les og la deg inspirere!

Aller først, fortell kort om deg selv.
Jeg er 31 år blitt og bor i Hunndalen, rett utenfor Gjøvik. Jeg har 100% stilling som lærer og jobber i tillegg noen kvelder, helger og ferier på Torshov Sport, så kan si jeg har 120% stilling totalt. Bortsett fra trening og jobbing rekker jeg dessverre svært lite, men er veldig takknemlig og glad i familien min, så prøver å bruke mye tid sammen med de, i tillegg til gode venner. Her hjemme bor jeg sammen med min samboer, Ronnie. Han jobber som glidsjef for langrennsgjengen i Norges Skiforbund. Derfor er vintrene ganske ensomme her hjemme i huset, men tilgjengjeld er våren og sommeren flott med mye treningstid sammen.
Du utmerket deg med 3.plass i nordisk mesterskap på maraton i fjor. Hvilke prestasjoner ser du selv tilbake på som dine beste så langt?
Det er mange konkurranser jeg ser tilbake på som bra, men Nordisk mesterskap i fjor i Stockholm var veldig moro og et veldig godt løp. Jeg var tidligere aktiv langrennsløper og har gått mange World-Cup renn for Norge. Når du er på reise med verdens beste langrennsløpere gjør det noe med hodet og det å få representere Norge i langrenn i World-Cup i utlandet er kanskje det største jeg har opplevd. Mine beste konkurranser i løping må være halvamaraton på Valdresflya i 2014 der jeg kom inn på tiden 1.13.52 og hadde en veldig bra dag. En annen opplevelse jeg husker er maraton i Sevillia også i 2014. Jeg løp inn til soleklar personlig rekord og hadde utrolig bra bein hele veien. Hadde ikke magen begynt å krangle underveis ville tiden blitt ganske mye bedre, men følelsen underveis tar jeg med meg. Den tredje konkurransen jeg husker som en bra dag er NM terrengløp i Bergen i 2014. Løp inn til NM-gull med full kontroll.

Hva er det som har gjort deg så innmari god til å løpe?
Alltid drevet med idrett. Har vært allsidig og vært innom mange forskjellige utfordringer. I tillegg har jeg et voldsomt konkurranseinnstinkt, er sta, strukturert og veldig målbevisst. Jeg har i alle år vært kjent for å være treningsvillig og er nok den som ofte gikk hjem til slutt. Jeg har en kropp som egner seg godt til løping og har aldri vært satt ut av sykdom. Med langrenn på høyt nivå som bakgrunn før jeg begynte å satse 100% løping gav meg en enorm base og god kapasitet. For å bli god til å løpe må man ha et brennende ønske om å gi jernet og kjempe seg opp og fram i en tøff idrett.
Hvordan kan en typisk treningsuke for deg se ut?
Varierer veldig i forhold til mengde, men en typisk uke inneholder 2-3 intervalløkter og en langtur på ca.30 kilometer. Resten er påfyll av kortere turer med noen stigningsløp. Hver uke har jeg ei økt med spenst etter en kort løpetur og trener styrke 2-3 ganger i uka.
Hvor viktig mener du restitusjon er, og hva er dine beste tips når det gjelder restituering?
Restitusjon er forskjellen på de beste og nest beste, for å sette det litt på spissen. Det er en grunn til at de beste i de ulike idretten er de prosentene bedre enn andre. Jeg har en bakgrunn der 12 år ble «ødelagt» av spiseforstyrrelser. Jeg lå brakk i over 3 år med treningsnekt og sykehusinnleggelse. Jeg har blitt veldig opptatt av restitusjon og riktig restitusjon. For min del merker jeg utrolig godt når jeg har slurvet med restitusjonen. Restitusjon=nok mat, nok hvile og rolig nok trening. Summen av disse avgjør hvor god restitusjonen blir. Nok mat før og etter trening, nok hvile når kroppen sier at den trenger det og rolig nok trening på de rolige øktene slik at en er klar for fart når øktene tilsier det. Så med andre ord, restitusjon er utrolig viktig og kan være forskjellen på en topp plassering og en mindre god plassering. Spis nok og hvil nok til riktige tidspunkt!
Har du noe spesielt kostholdfokus, og har du noen tips å dele?
Jeg sverger til et helt normalt norsk kosthold, uten noe jålerier. Brødskiver med brunsost og annen type pålegg til frokost, lunsj og kveldsmat, yoghurt, frukt og energibar/restitusjonsbar til mellommåltid og middag bestående av poteter, pasta, fisk, lyst kjøtt og grønnsaker. For min del med full jobb og en dag som går i ett med to økter daglig, er nok og riktig energi det viktigste. Spis nok!
Bruker du noe kosttilskudd. I så fall, hva og hvorfor?
Jeg bruker ikke noe kosttilskudd. Spiser du variert er det ingen grunn til å ty til tabletter.
Har du en favorittøkt?
Jeg har mange favorittøkter, men en klassiker som alltid gir klare svar er 10-12X1000 meter med 1 minutt pause. Så lett og så enkelt, kun deg sjøl mot klokka.
Har du en favorittsko akkurat nå?
Veldig, veldig glad i sko fra New Balance og den skoen jeg bruker aller mest er den som heter 1400. En utrolig god sko, lett og smidig. Den er myk nok til mine lange turer og mye mengdetrening, men også lett nok til å løpe raskt når du ønsker det. Bør testes!
Hvilke tips vil du gi til en middels løper som ønsker å bli bedre?
Varier treninga og løp fordi du ønsker og ikke må. Løp de rolige øktene rolige, men tørr å ta i på de øktene som du skal ta i på. Aldri tren det samme uke etter uke, men varier både i mengde og intensitet. Finn deg en løpegruppe eller en vennegjeng. Ofte lettere å løfte nivået sammen med andre. Nyt løpinga! Mer effektivt og lettvint trening finnes ikke.
 
RUNNERS OF NORWAY
Vårt medlem @ultrathomas sto på sidelinjen under Bislett 50 km lørdag 20. februar 2016, her er hans skildringer av dagen:
Bislett 50 km er blitt et veldig populært løp de siste par årene og i år var intet unntak. Som i fjor var det to puljer denne dagen. Første pulje med en makstid på 4:20 mens makstiden i andre pulje var rundt 7 timer. Jeg var tidlig ute denne lørdagen og hadde lyst til å følge begge løpene fra sidelinjen som support, crew og støtte for venner og kjente. For en gangs skyld var det veldig deilig og ikke skulle løpe der inne selv om det klødde litt i beina når løpet var i gang. Det å stå på sidelinjen under et slikt løp var utrolig fascinerende og gøy. På nært hold får man oppleve kontrastene underveis i et ultraløp og alle oppturer og nedturer som hører med. Denne lørdagen var intet unntak!
Noe av det som slo meg ekstra hardt denne gangen er hvor utrolig offensive folk var allerede fra starten av. Dette gjaldt i både pulje 1 og pulje 2. Farten var høy og det var svært mange som lå langt foran sine egne skjema allerede etter 10-15 km. Som tilskuer er dette skikkelig kult og jeg ble veldig gira og engasjert i de tøffe guttene og jentene som ga alt i en så tidlig fase av et løp. Men, det er stort men her også. Hvis grunnlaget ditt ikke er bra nok og du åpner over evne kommer du garantert til å få svi for det underveis. Noen var heldige og moste seg selv mens andre fikk smake Bislettmonsterets vrede og ble slukt levende. Enkelte mente det var for varmt, noen hadde ikke hodet med seg mens andre var rett og slett ikke i form. Uansett er det beundringsverdig av samtlige som står på startstreken i et ultraløp. Allerede der har du vunnet!
Det var så mange som kjempet mot seg selv utover løpet og den viljen og råskapen jeg så motiverte meg veldig. "Styrke i motgang" er et begrep fra verden innen mentaltrening. Fire gutter viste virkelig stor mental styrke under gårsdagens knalltøffe 50 km inne på Bislett. Bislettspøkelset slukte som sagt mange løpere og det var mange som fikk det utrolig tøft.  Andreas Gossner var egentlig helt ferdig og ville gi seg allerede etter 15-16 km. Even Nedberg var fullstendig kokt etter 30 km og nektet å fortsette. John Lund med steinansiktet i starten pakket baggen sin og var i ferd med og dra ut av stadion før han plutselig var i gang igjen. Mens Thomas Lindgren hilste på veggen etter 27 km og så ut som en zombie de siste timene. Det å reise seg gang etter gang beundrer jeg virkelig.
Denne lørdagen så jeg mange kvinner og menn som pushet seg selv over grensen til de var i mål. Slikt inspirerer meg veldig og alle de historiene som kommer fra løpet er både fine, rørende, motiverende og ærlige. Glede, latter, tårer, utmattelse og skuffelse gikk hånd i hånd. Jeg liker ultraløpere og livet er litt som en ultra. Det går opp og ned hele veien, kontrastene er store og man kjenner at man lever.
Jeg er helt sikker på at omtrent alle som stilte til start på årets utgave kommer igjen neste år. Det er bare å glede seg, jeg gleder meg i hvert fall veldig.
Se bilder fra Bislett 50 km her:

Resultater finner du her: http://www.bislettstadion.no/bislett-alliansen/arrangementer/bislett-50km/resultater-2016/
 
RUNNERS OF NORWAY
 
Hyoptik Thermal Mid Rise Compression Tights er en termotights som er designet for høst- og vinterbruk. Logoene på tightsen har reflekterende materiale, slik at du lettere skal bli sett i mørket.
Tightsen har børstet termisk innside som kjennes behagelig mot huden. Siden dette er en termotights, er den noe tykkere enn normalt, men ikke så tykk at den blir tung eller ubehagelig å ha på. Også denne har gradert kompresjon, hvilket gir god støtte til muskulaturen under trening.

Denne tightsen er en såkalt Mid Rise tights. Det vil si at linningen, som er i Powermesh, er betydelig høyere enn de tidligere modellene fra 2XU. Dette tas veldig godt imot av vår tester. Tilbakemeldingene er at den er meget behagelig å ha på, den sitter godt og holder seg på plass under hele treningsøkta. Siden linningen er så bred, er snøringen i livet droppet, men det går helt fint.

Foto: 2XU
Tightsen har blitt testet flere ganger i klassisk norsk høst- og vintervær og vi kan bekrefte at den isolerer ganske godt i forhold til en ordinær løpetights. En skikkelig god venn å ha når det blåser surt eller er kaldt ute.
Vi fikk dessverre ikke tatt bilder av de reflekterende logoene i mørket, men selv om de ikke er like sterke som vanlig refleks, er det ingen tvil om at man sees bedre i mørke i denne tightsen enn i en helt sort tights.
Tightsen har en veiledende pris på kr 1499,-.
Dette produktet er sponset av 2XU Norge.
RUNNERS OF NORWAY
Zensah Seamless Sports Bra er som navnet tilsier, en sømløs sports BH. Sømløst er et ord som klinger godt i ørene våre, det er ingen som liker gnaging noen steder når man trener! Vår tester har brukt den på flere løpeturer, men også under yogaøvelser.
I følge produsenten er materialet fukttransporterende og antibakterielt, samtidig som det gir god ventilasjon. På denne måten forhindres uønsket lukt.
 
 
 

Foto: Zensah.no

Foto: Zensah.no
Førsteinntrykket er at sports BHen holder det den lover. Den gnager ikke, den er komfortabel og gir god støtte under aktivitet.
Testeren vår havnet midt mellom S/M og M/L på Zensah sin størrelsestabell og vi tok sjansen på størrelse S/M. Noen sports BHer er rett og slett vanskelig å få på seg, siden de er så trange, men dette var ikke tilfelle med Zensah sin Seamless Sports Bra, selv om vi mistenkte at den muligens ville bli litt trang rundt kroppen. Den er overraskende strechy, samtidig som den sitter utrolig godt på. En god egenskap vil vi si.
BHen har støttepartier med gradert kompresjon og racerback design bak. Kommer i en rekke freshe farger, hvilket gjør at man egentlig ikke behøver å skjule den under andre klær om forholdene tillater det. Kjekt på f.eks. varme sommerdager.

Kommer i følgende størrelser:
S/M: 70 BCD - 75 BC
M/L: 75 BCD - 80 BC
L/XL: 80 BCD - 85 BC
Veil. Pris er 499 kr.
Dette produktet er sponset av Zensah Norge.
Nysgjerrig på produkter fra Zensah? Alle som er medlem her på Runnersofnorway.no får 20 % rabatt på alt i nettbutikken til Zensah.no. Du finner rabattkoden her: «Rabattavtaler for medlemmer»
Ikke medlem av Runnersofnorway.no? Ikke noe problem, bli det gratis her!